Kutyaválasztás

Hogyan és honnan válasszunk kutyát?

tenyésztőtől...?    menhelyről...?    fajtamentőktől...?

Először is tisztázni kell magunkban miért szeretnénk egy kutyát az életünkbe vonni.
Mint minden kapcsolat így a négylábú jövendőbelinkkel való kapcsolatunk is három fő tényezőre építkezhet: a kölcsönös bizalom, tisztelet és megértés.
A kutyák természetes  igényeit, szükségleteit nem hagyhatjuk ki a számításból. Ha a kutyanevelésről konzultálok ügyfeleimmel erről  mintha elfeledkeznének, csak a problémás, 'hibás működésű' kutyát látják és saját igényeiket, elvárásaikat. Az viszont máris kellemetlenül érinti őket ha a kutya pszichés és fizikai szükségletei kerülnek szóba, és egyfajta hierarchikus rend kialakítását, kétszer, háromszor annyi mozgást, vagy több irányított sétát javaslok pórázzal mert ez az ami a kutyajóllétet  megalapozhatná,  segítene túllépni a problémákon, és  hosszútávon a kiegyensúlyozott ember-kutya kapcsolatot eredményezné. Ha tökéletes viselkedést várnak el egy olyan kutyától aki a kertben elszeparálva családjától (emberi falkájától) tölti mindennapjait egy ingerszegény környezetben, ösztöneit elnyomva, lényét megalázva, akkor ki kell jelentsem, ezesetben a feladat lehetetlen! Ha mi emberek nem tudjuk biztosítani a víz és minőségi élelem mellett a csendes pihenőhelyet, a rendszeres sétákat, ami nem csak a ház vagy háztömb megkerülését jelenti, hanem valóban ingergazdag felfedezőutakat, akkor nem biztosíthatjuk a kutya pszichés egyensúlyához szükséges legalapvetőbb feltételeket.
Be kell látnunk, hogy ha nincs elegendő időnk a kutyával foglalkozni, akkor nem számíthatunk egy  gondtalan társas kapcsolatra.
Különösképpen időigényes egy kölyökkutya felnevelése. Ahhoz, hogy egy kutya zökkenőmentesen az emberi élet részévé válhasson, rengeteg teendője van a felelős kutyatartónak. A kölykök életük első 6-8 hónapjában szinte állandó felügyeletet, törődést útmutatást igényelnek, hozzá kell szoktatni őket a számukra oly természetidegen emberi világhoz, a szagokhoz, zajokhoz, fényhatásokhoz, egyéb környezeti ingerekhez és az emberekhez, azok gyermekeinek különböző viselkedésmintáihoz, a fajtársak különbözőségéhez és az egyedülléthez is ami szintén nem megszokott, nem természtes egy kutyának.
Biztosak lehetünk benne, hogy egy kölyök érkezése felforgatja a már megszokott családi életünket és egyfajta életmódváltást igényel.
Minden esetben legalább két hét szabadságot javaslok ha egy kölyköt veszünk magunkhoz, hogy a szükséges bizalmi kapcsolatot kialakíthassuk vele és elfogadtassuk számára természetes módon új családját, környezetét!

Honnan szerezzük be kutyát, kutyakölyköt?

Általában három törvényes alternatíva áll a leendő kutyaartó előtt ha kutyát, kölyökkutyát szeretne magához venni.

1. Tenyésztők:

Egy jó tenyésztő ismérvei lehetnek:
-Sohasem ad el kölyköt 8 hetes kora előtt! (az első 8 hetet anyjuk mellett kell tölteniük mielőtt készen állnának az emberi nevelésre- tudja, hogy nem hagyható ki az alombeli szocializáció, ez az első lépés az egészséges pszichés fejlődéshez!)
-Ismeri a kutyákat a köztük lévő habitusbeli különbségeket, és nem hagy csupán érzelmi alapon dönteni, a neked megfelelő energiaszintű egyedet fogja ajánlani számodra (pl. egy nyugisabb, komótosabb embernek nem adja a legdominánsabb, legaktívabb 'kisördögöt' mert az olyan cuki)
-Szerződésben rögzíti a feltételeket, amely kiterjed az eladásra vonatkozó információkra és az új tulajdonossal szemben támasztott elvárásokra.
-Egészségügyi garanciát biztosít! Némely tenyésztő életreszóló garanciát ad, míg mások meghatározott időre vállalnak anyagi és erkölcsi felelősséget is minden esetleges genetikai eredetű problémára, melyek gátolhatják a kutya normális életvitelét.
-Felajánlja, hogy tanácsadással segít, a kutya élete végéig rendelkezésre áll ha bármilyen kérdés felmerül benned.
-Felajálnja,  ha bármilyen oknál fogva olyan helyzetbe kerülsz, hogy nem tudod a kutyát magadnál tartani akkor új otthont keres a számára.
-Fel sem merül, hogy a kutyát törzskönyvvel vagy anélkül is elviheted-a törzsönyv kiváltása természetes egy tenyésztőnél!

Milyen kérdéseket tehetünk fel egy tenyésztőnek amelyekre megnyugtató, őszinte választ tud adni?

-Mióta foglalkozik tenyésztéssel?
-Évente hány almot hoz le, milyen létszámú állománnyal dolgozik?
-Miért ezeket a szülőket választotta, miért tervezte ezt az almot?
-Melyek a fajtára jellemző potenciális egészségügyi problémák és mit tett azért, hogy ebből a vérvonalból kizárja ezeket?
-Milyen vizsgálati eredményei vannak a szülők egészségügyi állapotát illetően?
-Itt élnek a szülők is? -ha nem akkor miért? -ha igen, akkor lehet-e találkozni velük?
-részt vettek-e a szülők valamilyen teljesítményversenyen, kiállításon vagy tenyészszemlén?
-Milyen lépésekett tett eddig a kölyökkutyák megfelelő szocializációja érdekében?
-Mivel táplálja a kicsiket és miért?
-Megkapták-e a szükséges védőoltásokat, hol tartanak az oltási programban, átestek -e már féregtelenítésen?
-Tud-e egészségügyi garanciát biztosítani?
-Köt-e szerződést a vásárlókkal?
Amennyiben felelősségteljes tenyésztőtől vásárolunk kutyát valószínüleg nem lesz olcsó választás, de ezt az árat nem csak a kutyáért fizetjük ki, hanem megspórolhatjuk az esetleges extra orvosi kiadásokat,  sok egyéb kellemetlenséget, stresszforrást kerülhetünk így el, hogy valóban szeretett társunkra koncentrálhassunk, és nyerünk egy életreszóló kapcsolatot azzal az emberrel aki tudatosan és körültekintően hívta életre a kicsikét.

2. Fajtamentők:

Ha már tudod milyen fajtájú kutyát keresel, de szívesebben biztosítanál otthont egy magára maradt kutyának, vagy nem engedheted meg magadnak a magas tenyésztői árak miatt ezt a fajtát akkor a legjobb ha egy fajtamentő szervezetet keresel fel.
Fajtamentőkhöz a legkülönfélébb okok miatt kerülnek be kutyák. (Lehet elvesztek, magukra hagyták őket, vagy viselkedésproblémák miatt visszakerültek  egy menhelyre vagy a megfelelő tartási körülmények hiánya miatt mondtak le róluk, vagy ezen okoknál fogva menekítették őket tulajdonosuktól.)
Egy magára valamit is adó fajtamentő csoport igyekszik minden szükséges orvosi ellátást biztosítani a bekerülő kutyáknak. Ivartalanítattják is őket és vannak olyanok is akik gondoskodnak a pszichés problémákkal küszködő négylábúak rehabilitációjáról is. A jó mentőcsoportok non-profit alapon működnek, nem a pénzre utaznak. Munkatársaik önkéntesek és a befolyt adományok azonnal visszakerülnek a mentési és gondozási munka költségeinek fedezésére. Akárcsak egy jó tenyésztő, ők is őszintén törődnek a hozzájuk került kutyákkal és részt vesznek a túlszaporodás által keletkezett problémák hathatós megoldásában, megelőzésében.

A jó fajtamentő szervezet ismérvei:

-Non-profit  formában működik
-A hozzájuk kerülő egyedeknek orvosi ellátást biztosítanak és lehetőleg még ivarérettség előtt ivartalanítják azokat
-Minden náluk élő kutyát alaposan megismertek, feljegyzéseik vannak viselkedésükről, fejlődésükről és csak a megfelelő gazdinak adnak örökbe kutyát!
-Érdekli őket a jövőbeli gazdi életmódja, lakókörnyezete, kutyatartási tapasztalata, és képessége.
-Szerződésben rögzítik, hogy azon állatoknak akikről mégsem tud gondoskodni örökbefogadójuk visszaveszik és új otthont keresnek számukra.
-Minden rendelkezésre álló egészségügyi adatot és a kutya addigi életére vonatkozó információt biztosítanak számodra.

3. Menhelyek:

Annak ellenére, hogy az egyik legcsodálatosabb gesztusnak tartom ha valaki menhelyről fogad örökbe, mégis csak azoknak ajánlom akik biztosan el tudják fogadni azt a tényt, hogy a kutya előéletének több részlete is ismeretlen lehet. Ebből fakadóan is mindenféle problémákkal küszködhet a választott kutyus. Az itt fellelhető kutyák zöme kamaszkorú vagy felnőtt egyed, pénzhajhász szaporítók vagy felelőtlen kutyatartók melléktermékei vagy teljességgel szocializálatlanok az emberi világhoz mivel kóborkutyák között az utcán születtek, esetleg a gazdi súlyos betegsége vagy halála miatt maradtak magukra. Sajnos manapság költözés és kilakoltatás miatt is kerülnek el családtól kutyák. Előfordul, hogy vemhesen kerülnek be kutyák és így kölykök születnek a menhelyen vagy éppen ezért kerül az utcára egy alom mert a felelőtlen gazdi, vagy a csődbement szaporító már egy alomnyi kutyával nem tud mit kezdeni.
Legtöbben keverék kutyák de itt is fellelhetőek erős fajtajelleget hordozó keverékek vagy akár fajtatiszta egyedek is ( pl. a szaporítóknál el nem kelt ebek leggyakrabban vagy itt vagy fajtamentőknél várják jobb sorsukat). Tehát ha nem a kutyagyárakat, támogatjuk pénzünkkel akkor ugyanazon kutyákat még olcsóbban is megszerezhetjük menhelyről vagy fajtamentőktől! A kutya választása ugyan így is kockázatos (betegségekre, pszichés zavarokra való hajlam), de legalább nem mi fizetjük,  nem mi tartjuk fenn ezt az illegális iparágat, és pénzünkkel a kutya jóllétét segíthetjük.

Egy jó menhely ismérvei:

-Befogad minden állatot, vagy keres olyan társszervezetet ahol fogadni tudják a kutyát ha nekik nincs éppen lehetőségük erre.
-A befogadott állatokért nem számítanak fel semmilyen díjat.
-Tiszta kényelmes biztonságos egészséges környezetet alakítanak ki minen állat számára.
-A leendő örökbefogadókat meghatározott örökbefogadási kritériumok alapján válogatják.
-Örökbefogadás előtt ivartalanítják vagy az örökbefogadót kötelezik az ivartalanításra, a beavatkozás megtörténtét ellenőrzik is a későbbiekben.

Minden esetben az örökbefogadónak tisztában kell lenni vele, hogy egy menhelyről először is egy problémacsomagot kap. A menhelyen tartott kutyák legtöbbje valamilyen pszichés problémával küszködik-lehet a probléma már fennállt a bekerülés előtt, vagy éppen a menhelyen a nem megfelelő tartási körülmények, túlzsúfoltság, idő és pénzhiány miatt elhanyagoltak mentálisan. A legtöbb menhelyen csak a fizikai egészséghez, a túléléshez elegendő szükségleteket tudják biztosítani korlátozott lehetőségeik miatt. Önmagában már a mozgáshiány és a kenneltartás is komoly pszichés gondokat okozhat!

Válaszd mindig a hozzád illő energiát!

Minden kutya más és más energiaszinttel születik. Ezek a következők:

Nagyon magas: Folyamatosan izeg-mozog reggeltől estig. Akár órákig is képes gyalogolni, futkározni, mégis marad benne energia.

Magas: Sportos és jobban kedveli az aktív tevékenységet, de a nap végén nincs gondja az alvással.

Közepes: Átlagos fizikai aktivitást igényel, időnként élénkebbekkel tarkítva. Az aktív szakaszokat egyenlő mértékű pihenő szakaszokkal egyensúlyozza.

Alacsony: A lusta, heverészős kutya esete. Jobban szeret pihenni, mint mozogni. A napi rendszeres séta kielégíti mozgásigényét.

Mindig azt javaslom, válassz olyan kutyát, akinek az energiaszintje megegyezik a tiéddel vagy alacsonyabb annál. Ha több kutyád is van, még fontosabb, hogy ne válassz olyan új falkatagot, akinek az energiaszintje magasabb bármelyikükénél is, és ez vonatkozik az emberi falkád, családod tagjaira is. Amikor pl. egy menhelyen próbálsz felmérni egy felnőtt kutyát, nem mindig könnyű megkülönböztetni a veleszületett, valós energiát azoktól a viselkedési zavaroktól, amelyek addigi élettapasztalatai során alakultak ki benne. Minden ilyen esetben  többszöri látogatást, ismerkedést és szakértői segítséget javaslok!
Szerencsére  kölyökkutyák esetén nem nehezítik a döntésedet ilyen problémák. Egy kölyökkel tiszta lappal indulhatsz, ugyanis csak a veleszületett energiaszint adott, amely legtöbb esetben ugyanolyan marad élete végéig.

Nincsenek megjegyzések: