Asszertív kutyatréning, személyes segítség szakembertől


"Őszintén hiszem, hogy ha képesek vagyunk változtatni az életünkön, és kutyáink, családunk, valamint saját magunk jobb falkavezéreivé tudunk válni, akkor együtt megváltoztathatjuk a világot!"




Először is mi az az asszertivitás?
(A latin asserere szóból eredő kifejezés. Asserere=felszabadítás.)

Az asszertivitás a mai értelemben olyan kommunikációs módszer, amely ötvözi az önérvényesítést és a mások érdekeinek figyelembe vételét, ezáltal elősegíti az erőszakmentes kommunikációt és hosszú távon a szociális hatékonyságot. Tehát egyfajta problémamegoldó energia felszabadítását jelenti.

Az asszertivitás tanulható, fejleszthető és elsajátítása megkönnyíti a konfliktushelyzetek megoldását.


Az asszertivitás megnyilvánulásai a kommunikációban:
-következetes és határozott jelzések

-magabiztosságot sugalló testbeszéd

-a hang határozott, meleg, nyugodt

-nyílt, őszinte tekintet

-egyenes, kihúzott, nyugodt testtartás


Környezetünk állapotát, amelyben élünk értékelnünk kell, hogy az annak megfelelő viselkedést kialakíthassuk. A helyzet értékelése hat az érzéseinkre, fiziológiai állapotunkra, és ezek továbbhatnak a viselkedésünkre, környezetünkre így a velünk élő társállatainkra is.
Az asszertív attitűd önelfogadást és mások elfogadását, reális ön- és helyzetértékelést, mások és önmagunk tiszteletét jelenti. Viselkedésben az asszertivitás felelősségvállalásban, saját érdekeink közvetítésében és mások érdekeinek figyelembevételében mutatkozik meg. A megfelelő önbizalom birtokában, mások és az adott helyzet elfogadásán és tiszta kommunikáción alapszik.


Nem önérvényesítés az, ha érdekeinket erőszakosan, mások feletti hatalmunk által vagy mások kijátszásával, manipulálásával érvényesítjük, mert ezek a viselkedések félelmen alapszanak.

Az asszertivitás az a magatartásforma amelyet az állatvilág vezetői is használnak minden pillanatban a közösség érdekeinek figyelembevételével, céljaik elérésére.
Ez biztosítja a csoportban élő állatok fennmaradását, az eredményes csapatmunkát, a rendet, a fegyelmet, felhőtlen kapcsolatot teremtve egymással és az anyatermészettel.
Alapvetően ezt a magatartásformát hasznosíthatjuk leginkább a kutyanevelés területén is, sőt ez az attitűd vezetheti vissza, akár különböző viselkedészavarokkal küszködő négylábú társainkat is természetes ösztöneiken keresztül, a kiegyensúlyozott, boldog kutyaéletbe.



Manapság annak ellenére, hogy több könyv, több segítség, több kiképzési eszköz, több kutyaiskola és még többféle jutalomfalat áll rendelkezésünkre, több neveletlen, kezelhetetlennek vélt és boldogtalan kutya van, mint valaha. 
Elérhető ugyan minden ahhoz, hogy kutyáinknak jó nevelést adhassunk, mégsem értjük igazán kedvenceink természetét. 
Mindamellett, hogy legtöbbünk jó szándékú és szerető gazdi, a megértés hiánya sok problémához vezethet. 
Az asszertív kutyatréning tökéletesen hatékony és erőszakmentes alternatívát nyújthat ha bármilyen nemkívánatos viselkedéssel szembesül a kutyatartó.




"Minden kutya jó kutya!"




Etológiai kutatások eredményeit, kutya- és humánpszichológiai eszközöket, kutyakiképzési technikákkal ötvözve dolgoztuk ki erőszakmentes, ugyanakkor különösképpen hatékony módszereinket.

Elsősorban a kutyanevelésre és a felelős kutyatartó párhuzamos képzésére fektetjük a hangsúlyt (a testbeszéd, energia, rituálék nyelvére, vagyis a "suttogó módszerre" és az ismeretek gyakorlati megvalósítására is oktatjuk embertársainkat).

Mindezek által biztosítható a hosszútávú, kiegyensúlyozott ember-kutya kapcsolat.

Személyes tanácsadással (az ideális négylábú társ kiválasztása, a kutya  nevelése,  a megfelelő tartási körülmények biztosítása, helyes táplálása, alternatív gyógyászati lehetőségek, stb.), asszertív magatartás tréninggel (a gazdiknak, hogy lojális falakavezérekké váljanak), deszenzibilációs tréninggel (pl. zajfélelem, egyéb fóbiák esetében), rehabilitációval (viselkedészavarok, nemkívánt szokások megszüntetése, és a nyugodt, boldog, kiegyensúlyozott lelkiállapot biztosítása, visszaállítása) és alap engedelmességi képzéssel foglalkozunk (pórázas követés, lábnál követés szabadon, behívás, ül, fekszik, marad, stb).

Állapotfelmérés és egy kötetlen beszélgetés a kutyatartóval a kiindulópontja minden további együttműködésnek.

A legtöbb esetben nagyon rövid idő alatt áttörést érhetünk el viselkedészavaroknál, innentől a gazdi képzésére, pozitív példamutatásra fordítjuk energiáinkat, hiszen neki kell a már rendezett állapotot fenntartani. Nem célunk az oktatásfüggőség elérése, ami egy hagyományos kutyaiskolai képzés során könnyen kialakulhat, itt sokszor csak a kiképző ér el eredményeket és a gazdi az iskola területén kívül nem láthatja viszont ezeket, nem leli örömét a hétköznapokban. (Történik mindez azért, mert sokan csak és kizárólag kiképzési technikákra alapoznak, tehát humánpszichológiai eszközöket használnak a kutyánál, és figyelmenkívül hagyják a mélyen dolgozó ösztönöket, a kutyapszichológiai ismereteket, és a gazdik lelki állapotát amelyek a mindenkori viselkedés meghatározói.)
Nem itéljük el a kutyaiskolai tanulást, a hagyományos kiképzési módszereket, hiszen mi is végigjártuk ezt az utat, ismerjük előnyeit és hátrányait. Az itt tanulható technikákat részben használjuk is, bár nálunk a lényegi munka sokkal nagyobb területet ölel át mint pusztán a kutyakiképzés, mi a kutya ösztöneit megérintve kommunikálunk. Egy zavarodott kutyánál csak ez vezethet eredményre! (Kölyök - és növendékkorban bizonyos szocializációs hiányosságok esetében,  vagyis egy stabil, alapvetően engedelmes kutyánál kifejezetten hasznos lehet,  de egy viselkedészavaros ebnél lehetséges, hogy csak ront a helyzeten a kutyaiskolai tréning!)

Személyre és adott kutyára szabott képzésünk során rendelkezésre áll két terápiás céllal oktatott, tökéletesen szocializált négylábú barát is, akik nagymértékben segíthetik munkánkat bizonyos problémák kezelésében. 
A képzés és/vagy rehabilitáció leggyakrabban a kutyus lakóhelyén történik, hiszen hatékonyságát ez is csak növeli, és fény derülhet rejtett problémákra is amelyek összefüggésbe hozhatók a viselkedéssel, így láthatóvá válik a teljes kép.

Ingyenes internetes, vagy telefonos tanácsadással segítjük már meglévő ügyfeleinket. Életviteli tanácsokkal látjuk el úgy a kutyusokat mint gazdáikat, ha ezt szükségesnek látjuk a tökéletes eredmény elérése érdekében.

Jutalmazza meg négylábú barátját a legnagyobb ajándékkal ...

... legyen nyugodt, asszertív társa egy életen keresztül!










Képes beszámolók a munkámról a teljesség igénye nélkül: