Vislekedészavarok
A stabilitás hiányában fellépő viselkedészavarok fajtái:


• Agresszió

– irányulhat fajtársak és/vagy emberek ellen. Ide tartozik a félelemből harapás, az ételt védelmező morgás, idegen emberekre vagy kutyákra támadás, valamint az agresszív birtoklási mánia, túlzó terület vagy személyvédelem.


• Hiperaktív energia.

Ide soroljuk a találkozáskor vagy érkezéskor emberekre felugrálást; a kényszeres pörgést vagy rángatódzást, a destruktív tevékenységeket, mint például a megrágcsálás vagy az ásás; a túlizgatott lihegést, stb. Ne keverjük össze a túlizgatottságot a boldogsággal!


• Nyugtalanság/Szeparációs stressz.

Ide tartozik az ugatás, nyüszítés, kaparás, stb., akár otthon tartózkodunk, akár miután távozunk; nyugtalan járkálás, és a távollétünkben történő rongálás, vagy/és ürülék, vizelet hátrahagyása.


• Megszállottság/Fixáció.

Ide tartozik bármilyen "függőség" vagy szokatlan elfoglaltság bármivel kapcsolatban, legyen szó macskáról vagy egy teniszlabdáról. Mindez feszült testtarttásban, a gazdi utasításainak, jutalomfalatoknak vagy akár fizikai fájdalom figyelmen kívül hagyásában nyilvánul meg.


• Fóbiák.

Ide sorolható minden olyan félelem vagy megrázó esemény, amelyen a kutya nem tud túllépni, például fényes, csúszós padló, mennydörgés vagy teherautók.


• Alacsony önbizalom/Félénkség.

Gyenge energia, irracionális félelem, teljes ledermedés. Szélsőséges félelem.


A fenti kategóriák bármelyikébe sorolható viselkedés nem pusztán a kutya "személyiségéből" fakad, hanem bizony probléma.  

Nincsenek megjegyzések: