Miért érdemes ivartalaníttatni?

Miért érdemes ivartalaníttatni Kedvenceinket?

Egyrészről, mert azon ivaros kan kutyák, akik nem fedeztek még be szukát, nyugtalanná, esetleg agresszívvá válhatnak a le nem vezetett szexuális energia miatt. Egy olyan kan kutya, aki érzi a tüzelő szuka szagát, viszont ösztönei ellenére nincs lehetősége az azok diktálta cselekvés elvégzésére, stresszessé, frusztráltá válik. Ez a frusztráció válhat könnyen agresszivitássá, és ha jól belegondolunk, hogy rengeteg kan kutya él, akik nem bírják elviselni csak az ellenkező nemű kutyák társaságát, akkor elég szembetűnő az eredmény.
Nem szabad csak azért két bármilyen külső és belső adottságokkal rendelkező kutyát tovább szaporítani, hogy a szexuális energiájuk levezetésre kerüljön, hiszen ezzel sokkal többet ártunk az állatnak mint használnánk, pl. nem kívánt vemhesség, a szervezet extrém igénybevétele, újabb gazdátlan kutyák világra jövetele (egy felnőtt egyed és leszármazottjai 6 év leforgása alatt 67000! utódot hozhatnak létre), akik majd tovább szaporodnak, stb. Senkit sem bíztatnék arra, hogy kutyáját a nyugodtság és a kiegyensúlyozottság kedvéért pároztassa, hiszen ez  a szakképzett, hozzáértő tenyésztők feladata. Ráadásul az olyan ivaros kanok, akik nem fedeznek be félévente szukákat nagyobb eséllyel válnak a prosztatarák áldozatává, mint ivartalanított társaik. Ha egy kan már fedezett életében legalább egyszer,  és ha ezt a későbbiekben megtagadjuk tőle, még frusztráltabbá válhat, mint annak előtte.
Még nem találtak fel olyan szert, amit teljesen hatékonyan lehetne használni annak érdekében, hogy a tüzelő szukák szagát ne érezzék meg a kanok. Az ivaros szuka kutyák 6 havonta vonzzák be a kan kutyákat, amikor tüzelnek -akár több kilométeres távolságból is.  Sok gazdi ilyenkor lehetetlen időpontokban és helyeken jár kutyájával, hogy véletlenül se találkozzon másik állattal az utcán, de ezzel csak saját maguk és kutyák dolgát nehezítik meg! Ráadásul ilyenkor a tüzelő kutyák viselkedése is megváltozik, általában sajnos nem a pozitív irányba (fokozott izgatottság, nyugtalanság, agresszió). Persze ha egy nagyobb csapat gazdátlan kóborkutyával találkozik ilyenkor a gazdi, valószínű, hogy egy verekedéssel színezett szexuális aktus szemtanúja lesz, mivel nem fogja tudni kontrollálni, hogy mi történik a kutyájával. Tehát az ivartalanítás egészségmegőrző és prevenciós hatása mellett segíthet a frusztráltság, a konfliktushelyzetek számának csökkentésében és a már kezelt viselkedészavarok esetében is a nyugodt, elfogadó tudatállapot stabilizálásában.

Hogyan ne vigyünk kutyát ivartalanítani?

Frusztrált, ideges, feszült, agresszív, nyugtalan állapotban levő kutyát ne cibáljunk el műtétre. Várjuk meg amíg megnyugszik, és akkor vigyük be a rendelőbe, hogy számára ne negatív "élményként" induljon az új élete.

Az állatpopuláció növekedése nagyon jól kontrollálható az ivartalanítással. Életeket menthet, ha ivartalanítod a kutyád-macskád. Ha a kedvencünk nem tud szaporodni akkor nem születnek újabb és újabb kölyökkutyák, akik majd a menhelyen végzik ahol ha nem sikerül örökbeadni őket, akkor majd "humánusan" elaltatják.  (Magyarországon évente átlagosan 150000! kutyát altatnak el gyepmesteri telepeken - a kóbor kutyák száma pedig meghaladja az egymilliót!) Azokban az országokban, városokban, ahol már bevezették az ivartalanítási kötelezettséget, a társállatok elaltatásának száma 30-60%-kal csökkent.

Az ivartalanítás műtéti költsége sokkal alacsonyabb, mint amennyibe egyetlen (!) alom kölyök felnevelése kerül, nem beszélve az egészségmegőrzésről, ami hosszú távon is kíméli a gazdi pénztárcáját. Sokan nehezen fogadják el az ivartalanítást, és a műtéttel kapcsolatos saját érzelmeiket vetítik rá a kutyára, amikor azért tagadják meg a műtét elvégzését, hogy az állat ne veszítse el szaporodási képességét... Egyik kutya sem érzi magát kevesebbnek attól, hogy ivartalanítják! Nem fog személyiségzavartól szenvedni és nem fogja gyászolni múltbéli képességeit. A kutya alapvető személyiségét leginkább a környezete és a génjei alakítják, mintsem a hormonjai, így az ivartalanítással nem fog megváltozni az állat jelleme és energiaszintje. Az ivartalanított kutyák kevésbé éreznek késztetést a szökésre, a terület megjelölésére és a falka feletti dominancia gyakorlására. A nőstényeket nem kínozzák a hormonális változások, amik a tüzelés alatt az állat viselkedését is megváltoztatják, a nemkívánt kan kutyák társaságának bevonzásáról nem is beszélve. Az ivartalanított kutyák kedvesebbek és kevésbé fognak  elszökni, agresszívvá válni vagy verekedni más kutyával.
Tehát mégegyszer: a kutyák nem gyászolják elveszített szaporodási kapacitásukat. Kizárólag fajfenntartás céljából szaporodnak. Nem nevelik kölykeiket 18 éves korukig. Nem álmodoznak utódjaik esküvőjéről. Nem számítanak az unokáik támogatására nyugdíjas korukban. A szuka kutyák pár hétig gondozzák a kölyköket, mialatt megtanítják nekik a szabályokat, korlátokat, majd a kiskutyák csatlakoznak a falkához. A kan kutyák nem apaszerepet játszanak, sőt, még fel sem ismerik a saját kölykeiket.
Visszatérve az árakra és költségekre, manapság már rengeteg ivartalanítási akció is létezik, tehát nem szabad, hogy ez legyen az akadály, a kifogás, mivel rengeteg egyéb költséget spórolsz hosszú távon, pl. orvosi számlákat. Az ivartalanítás csökkenti egy csomó betegség esélyét, melyeket általában bonyolult és drága kezelni. A szukáknál az ivartalanítás a húgyúti vagy petefészek rosszindulatú daganatainak, valamint az emlőrák megjelenésének esélyét csökkenti jelentősen. Néhány szukánál az álvemhesség, a gennyes méhgyulladás és a húgyúti fertőzések akár halálos kimenetelűek is lehetnek. A kanoknál a prosztatarák kerülhető el ivartalanítással. 
Tehát az ivartalanítás nemhogy káros, de meghosszabbíthatja a kutyád életét!

Legyél te is a megoldás része, ivartalanítsd a Kedvenced minél előbb!

7 megjegyzés:

Kardos Szilvia írta...

A felelős állattartás, az ivartalanítás népszerűsítésért dolgozó állatvédőként írok és gratulálni szeretnék a bejegyzéshez. Alapos, teljeskörű leírás és abszolút állatvédői szemléletű. Köszönjük!
Kardos Szilvia (Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület www.zoldzebra.hu és www.ivartalanitas.hu)

Szemi írta...

Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra.
Van egy 8 éves nőstény spánielünk, ő már ivartalanítva van. Tavaly befogadtunk egy fél éves vizsla fiút, az idén rá kerül a sor. Az orvos szerint a legjobb, ha megvárjuk a fél éves kort, kanoknál akkor a legjobb ivartalaníttatni. Neked erről mi a véleményed?

Persze én is sajnálom őt, azt hiszem, ez természetes, de ettől függetlenül a műtét meglesz.
Pontosan azt szeretném elkerülni, amiről írtál, és tegnap már meg is történt. A szomszédban szuka kutya van, és együttes erővel ástak egy jókora gödröt, ahol sikerült átjutnia. :((

AAz lenne még a kérdésem, hogy ivartalanítás után elhagyja a jelölést? Mert most már az összes bokrunkat,fánkat sikerült tönkretennie.

Szemi írta...

Az előbb rosszul írtam, nem fél éves, hanem másfél éves kort javasolt az állatorvos.

Sajnos már így is két műtéte volt, egy sérvműtét, és egyszer végighasította az oldalát, azt kellett összevarni. :((

Kiss Gábor írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Kiss Gábor írta...

Üdvözlet a "zöldzebráknak" :)
sok sikert a munkájukhoz!

Névtelen írta...

A kan kutyát hány éves koráig szabad ivartalanítani?

Névtelen írta...

Névtelennek:

Nekem jelenleg egy 12 éves Airedale terrier kanom lett ivartalanítva, mivel egy icipici (kb. 1,5 cm átmérőjű) végbéldaganatot fedeztünk fel nála. A daganat eltávolításával egyidejűleg az ivartalanítás is megtörtént, hogy egy altatással letudjuk ezt a két beavatkozást. Gondolom, ha alapvetően egészséges a kutya, akkor egy ilyen műtét (ill. az altatás) nem viseli meg túlzottan az idős szervezetet sem, mivel altatva is nagyon rövid ideig kell ehhez. Mindkét helyen 4 öltéssel és kb. 3 cm vágással megúsztuk.